Wat is WTW ventilatie?

De term WTW ventilatie duidt op ventilatiesystemen met warmteterugwinning. Dit soort systemen dragen bij een gezond binnenklimaat en zijn bovendien energiezuinig. Vooral in gebouwen (huizen, bedrijven, restaurants) die erg goed geïsoleerd zijn, is het hebben van een goed ventilatiesysteem extra van belang. Je leest hier wat WTW ventilatie precies inhoudt en welke voordelen dit systeem oplevert.

Hoe werkt een WTW ventilatiesysteem?
Ventilatiesystemen zorgen voor de toevoer van verse lucht in woonruimtes en werkruimtes. Er zijn heel diverse systemen op de markt. Bij de meeste systemen is de toegevoerde verse lucht, afhankelijk van de buitentemperatuur, koud of koel. Hierdoor kun je tochtstromen ervaren. Bovendien zal de verwarming vaker aanslaan om de binnentemperatuur op peil te houden. Ventilatie met warmteterugwinning werkt anders. Dit systeem bevat een warmtewisselaar waarin de warme, uitgaande lucht ingezet wordt om de verse buitenlucht te verwarmen. Hierdoor blijft de temperatuur in een ruimte voorzien van dit ventilatiesysteem nagenoeg constant.

Bespaar op energiekosten
Eén van de voordelen van een ventilatiesysteem met een WTW unit is dus dat er aanzienlijk op energiekosten bespaard kan worden. Doordat de warmte uit afgevoerde lucht hergebruikt wordt om verse buitenlucht te verwarmen, wordt er tot wel 90% aan warmte teruggewonnen. Hierdoor hoef je veel minder te verstoken om de ruimte op temperatuur te houden dan wanneer er een constante toevoer is van koude lucht. Hoewel een WTW ventilatiesysteem in aanschaf duurder is dan de meeste andere ventilatiesystemen, bespaar je op termijn vaak kosten op je energierekening.

Creëer een gezond binnenklimaat
Een ander voordeel van een WTW ventilatiesysteem is dat het bijdraagt aan een gezonder binnenklimaat. Tegenwoordig worden huizen steeds beter geïsoleerd. Dit is prettig maar werkt ook het belang van goede ventilatie in de hand. In goed geïsoleerde huizen komt maar nauwelijks verse lucht binnen. Een gebrek aan zuurstof in de lucht kan vervolgens leiden tot klachten zoals moeheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. Met WTW ventilatie wordt gebruikte lucht afgevoerd en verse lucht ingevoerd. Met dit ventilatiesysteem kun je bovendien kiezen voor speciale filters zoals pollenfilters voor een nog beter binnenmilieu.

Ventilatiesysteem kiezen
Wanneer je op zoek bent naar een ventilatiesysteem maar nog geen keuze hebt gemaakt voor een specifiek type systeem, dan is WTW ventilatie zeker het overwegen waard. Het systeem is iets duurder in aanschaf dan de meeste andere ventilatiesystemen. Daar staan wel enkele grote voordelen tegenover zoals het kostenbesparende effect van dit type ventilatie. Je gaat minder betalen voor de energierekeningen en voorkomt dat er koude luchtstromen door de woonruimtes of werkruimtes trekken. Doordat in- en uitgaande luchtstromen met elkaar in balans zijn, creëer je verder een constant en aangenaam binnenklimaat.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *