Ga jij meestal naar de supermarkt of notenkraam om de lekkerste noten in te slaan? Dat is dit najaar helemaal niet nodig. Er zijn namelijk een aantal soorten die je gewoon kunt vinden in het bos om de hoek. Trek dus je laarzen aan en ga op zoek naar jouw favoriete noten. Zie je door de bomen het bos niet meer? Geen paniek, wij hebben de eetbare noten voor jou op een rijtje gezet.
Hazelnoten
Hazelnoten groeien aan de hazelaar, welke je in twee vormen kunt tegenkomen. Zo kun je deze noten vinden aan een struik én aan de boom. Hoe je de hazelaar kunt herkennen? Dat is best makkelijk, want ze beschikken over hartvormige bladeren met een gezaagde rand. Zowel de struik als de boom groeit in het bos, maar hazelaars zijn ook te vinden als groen in straten en parken. Als je gaat zoeken tussen september en oktober kun je er wel vanuit gaan dat ze rijp zijn, wat je kunt zien aan de bruine kleur. Als je ze thuis wilt opeten kun je ze kapot kraken en vers opeten, al is het wel verstandig om ze een paar weken te laten drogen. Hierdoor gaan ze een stuk langer mee!
Walnoten
Wist jij dat de walnootboom door heel Nederland wel te vinden is? Deze boom kun je herkennen aan de dikke stam, veervormige bladeren van zo’n 30cm en een grote ronde kroon. In de zomer groeien tussen de bladeren bolsters en in deze groeien dan weer walnoten. De noten zijn vaak eind september vrij, en dat kun je zien wanneer de schillen van de bolsters opengaan. De walnoten komen dan gewoon letterlijk uit de lucht vallen! Jij hoeft ze dan alleen nog maar even op te rapen en mee naar huis te nemen. Liggen er geen noten onder de boom? Schud dan nog even lichtjes aan de boom. Smullen maar!
Beukennoten
De kleinste en minst bekende van het stel is toch wel de vrucht van de beuk. Net als bij walnoten groeit deze in een bolster en als hij eenmaal rijp is, valt-ie eruit. Deze noot vind je vooral aan randen en paden in het bos onder de beuk. Deze boom herken je overigens aan de gladde bast en lichtgekleurde, ovale bladeren. Weet wel dat in verse beukennoten blauwzuur zit, wat wanneer je er grote hoeveelheden van eet giftig kan zijn. Als je een hand nootjes voor onderweg neemt, is er niks aan de hand. Als je er toch meer van wil gebruiken moet je ze eerst even thuis in de zon leggen. Zo kan het blauwzuur wegtrekken.
Kastanjes
Als je kastanjes wilt eten, ga dan voor de tamme kastanje. Dit is de eetbare versie waarbij de bolster een beetje lijkt op een egel. De bolster is namelijk vrij lang met stekelige naalden. De noten, die zich in de bolster verstoppen, hebben een platte kant met een klein, wit pluimpje. Ook hier vallen de vruchten gewoon uit de boom als ze rijp zijn in oktober en is het gewoon een geval van oprapen en meenemen. Draag wel handschoenen, want de bolster kan behoorlijk prikken. Wil je thuis testen of de kastanjes nog wel eetbaar zijn? Leg ze dan in een kom met water. Als de noten zinken zijn ze nog goed!