Verandert jouw wijnsmaak met de seizoenen mee?

Als we je vandaag vragen wat jouw favoriete wijn is, geef je dan hetzelfde antwoord als je over pakweg zes maanden zou geven? De kans is best aanwezig dat je op verschillende momenten in het jaar de voorkeur geeft aan verschillende wijnen. Net zoals je bepaalde gerechten vooral in bepaalde jaargetijden eet, geldt ook voor wijnen niet zelden dat je deze vooral goed bij een bepaald seizoen vindt passen.

Niet iedere dag hetzelfde

Dat je op het ene moment meer trek hebt in een bepaalde wijn dan op een ander moment, dat is helemaal niet raar. Dat je wijnsmaak blijvend verandert overigens ook niet. Net als met eten, kan je smaak veranderen. Dingen die je een paar jaar geleden helemaal niet lekker vond, doen nu opeens het water in je mond lopen.

Vanaf het moment dat je wordt geboren ontwikkelt je smaak zich. In eerste instantie ben je nog geen enkele smaak gewend, en doet iedere nieuwe ervaring je versteld staan. De gezichtsuitdrukkingen van hele kleine kinderen die voor het eerst een bepaalde smaak ervaren zijn niet voor niets zo grappig om te zien.
Deze ontwikkeling zet zich in de loop der jaren voort. Voor wijn geldt dat deze natuurlijk pas op latere leeftijd zal gaan starten. De kans is groot dat je ook aan deze smaak behoorlijk zal moeten gaan wennen, hij lijkt tenslotte op geen enkele manier op iets dat je eerder ervaarde. Daarom geven veel mensen die pas net begonnen zijn met wijn drinken vaak de voorkeur aan de wat minder uitgesproken exemplaren, die vrij makkelijk wegdrinken.

Hoe zit het met de seizoenen?

Er zullen vast en zeker wijnen zijn die je iedere dag van het jaar goed zullen smaken. Er zijn echter waarschijnlijk ook soorten die je typisch bij een bepaald seizoen vindt passen. Door wat we gewend zijn, denk bijvoorbeeld aan een typische aspergewijn als een witte wijn uit de Elzas in het voorjaar, maar ook door de veranderende temperaturen, hebben we op verschillende momenten in het jaar veranderende behoeftes. Zo drinken mensen rosé vooral in de zomer en de lente. Deels omdat ze die associatie nu eenmaal hebben, maar ook zeker omdat juist deze frisse wijn hier zo goed bij past.

Daar staat tegenover dat we zodra de dagen wat korter en donkerder worden, vaker kiezen voor een zwaardere, rode variant, zoals een Bordeaux wijn. Onze eetgewoontes veranderen in die tijd ook, we gaan wat zwaardere, volle maaltijden eten, en kiezen daar als vanzelf een passende wijn bij. Ook op momenten waarop er geen eten op tafel staat zijn we op donkere, frissere dagen echter geneigd om eerder een wat zwaardere wijn te kiezen, omdat we deze nu eenmaal meer associëren met de warmte waar we op dat moment behoefte aan hebben dan met een frisse witte wijn of rosé het geval is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *