Tips voor wanneer je een echte wijnkenner wil worden

Iedereen zou wel graag iets meer van wijn willen weten. Niet zo gek, want soms kan het behoorlijk lastig zijn om een wijn uit te kiezen in de winkel, op het terras of in een restaurant. Je bent toch bang net een verkeerde keuze te maken.

De wereld van wijn

Als je iemand hoort zeggen dat hij of zij alles weet van wijn, dan liegen ze. Er zijn inderdaad mensen die ongelofelijk veel weten. Zo veel zelfs dat het nauwelijks voor te stellen is dat al die informatie is opgeslagen in dat hoofd. Maar de wijnwereld is zo immens groot dat er altijd wel iets te leren valt. Daarbij komt dat er steeds weer druivenrassen worden ontdekt of er weer een nieuwe kruising de kop op steekt. En dat is ook het leuke. Je bent nooit uitgeleerd en zeker nooit klaar met proeven.

De opbouw

Als beginnende wijndrinker is het verstandig om de intensiteit van de wijnen op te bouwen. Anders “schrik” je misschien van een heftige smaak, terwijl dit juist zo mooi en typerend van een wijn is. Een Italiaanse rode wijn als Barolo kan behoorlijk afschrikken, terwijl dit een geweldige wijn is om te proeven en te ontdekken. De tannines in deze wijn zijn echter zwaar en dus kun je die intensiteit beter opbouwen. Begin eens met het proberen te omschrijven van een Sauvignon Blanc, Chardonnay, Verdejo, Merlot, Cabernet Sauvignon en Sangiovese. Dan heb je drie witte en drie rode wijnen die je naast elkaar kunt zetten en onderling kunt vergelijken. Kijk eerst goed naar de kleur van de wijn. Wat valt je op? Wals daarna de wijn in het glas en ruik goed. Door het walsen komen de aroma’s vrij en kun je van alles waarnemen. Neem daarna pas een slok en laat de wijn door je mond rollen. Zuig daarbij lucht naar binnen om alles nog beter te kunnen registreren. Spuug na zo’n 5 seconden de wijn uit, of slik de wijn door, om de wijn echt goed te proeven.

Online wijn kopen

Je kunt zelf van alles in huis halen door naar de winkel te fietsen, maar online is er ook enorm veel wijn te vinden. Proefpakketten of wijnpakketten zijn geweldig om nieuwe wijnen te ontdekken en je smaak te verbreden. Vaak bestaan deze pakketten uit flessen wijn uit een bepaalde regio, een land of zijn ze van een bepaald druivenras. Bordeaux wijn kopen kan bijvoorbeeld makkelijk online en hoeft niet extreem duur te zijn. Vaak zijn er ook nog Bordeaux pakketten te koop, zodat je verschillende wijnen uit deze prachtige Franse regio kunt proeven. Wist je bijvoorbeeld dat we de regio grofweg verdelen in de zogenoemde Linkeroever en de Rechteroever? Het verschil tussen deze twee kanten is duidelijk te proeven. Zo heerst de krachtige druif Cabernet Sauvignon op de Linkeroever en bestaan de wijnen van de Rechteroever voor een groter deel uit Merlot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *