In Nederland is de Spaanse keuken als geheel nog niet echt doorgedrongen. Er zijn een aantal populaire Spaanse gerechten bekend, maar die doen geen recht aan de verscheidenheid van de Spaanse keuken. Er zijn diverse regionale keukens, zoals de Catalaanse, Galicische en Baskische keuken die onderling sterk van elkaar verschillen.
In de Spaanse keuken staat het gebruik van verse producten centraal. Er wordt wel gebruik gemaakt van specerijen zoals komijn, korianderzaad, laurier, munt en saffraan naast de bekende Mediterraanse kruiden die we hieronder zullen beschrijven, maar altijd met mate.
Basilicum
De verse bladeren van de basilicumplant worden veel gebruikt in de Spaanse keuken. Ze hebben een sterke geur en combineren fantastisch met onder andere tomaat.
Oregano
Oregano wordt gemaakt van de plant die wilde marjolein wordt genoemd. Het heeft een licht zoete, kruidige smaak en heeft een sterke geur.
Peterselie
Er zijn verschillende soorten peterselie en van de meeste soorten wordt alleen het blad gegeten. In de Spaanse keuken wordt het vaak vers gebruikt en op het laatste moment toegevoegd om gerechten te kruiden en te versieren. De bladeren kunnen ook gedroogd en ingevroren bewaard worden.
Uitgelicht: Kruiden en Specerijen Kopen | Online Goedkoop Bestellen
Rozemarijn
Rozemarijn heeft een sterke smaak en kan dan ook het beste gebruikt worden om vleessoorten met een sterke smaak zoals wild en rood vlees te begeleiden. Het wordt tevens veel gebruikt in salades en sauzen.
Mixen van Spaanse kruiden
Aiolikruiden
Ailoli wordt ook wel knoflookmayonaise genoemd. Je kunt het gemakkelijk zelf maken door chili, citroen, daslook, knoflook en peper toe te voegen aan (zelfgemaakte) mayonaise.
Paellakruiden
Waarschijnlijk het best bekende Spaanse gerecht in Nederland is paella. Er zijn vele verschillende recepten en kruidenmixen om dit traditionele gerecht te bereiden. Vroeger werd hiervoor vaak saffraan gebruikt, maar door de hoge prijs kiest men nu vaak voor het gebruik van colorante alimentario om de typische kleur te krijgen. Daarnaast bevatten paellakruiden vaak komijn, knoflook, kruidnagel en zowel witte als zwarte peper.
Kant-en-klare Spaanse kruidenmixen
Er zijn diverse kant-en-klare kruidenmixen verkrijgbaar om je gerechten mee te kruiden. Er is een bekende mix op de markt voor gerechten met vlees, kip of vis mee op smaak te brengen. Het wordt ook gebruikt voor stoofpotjes en paella.De mix bevat naast saffraan, paprika-, ui- en knoflookpoeder ook peper, zout en peterselie.
Rode Moorse kruiden
Deze kruidenmix is tot slot zeer populair in het zuiden van Spanje. Ze worden ook wel Pinchos Murunos-kruiden genoemd. Naast zout, peper en knoflook bevat deze mix cayennepeper, koriander, kurkuma en pimenton.
Het is zeer geschikt voor het maken van de typische Pinchos morunos: gekruide spiesjes van varkenshaas.
Kwaliteit Spaanse kruiden zijn in Nederland verkrijgbaar bij expert Natural Spices.