Koffie smaakvoller maken zonder suiker? Slimme tips!

Waar de een koffie het liefst zwart drinkt, moet de ander daar niet aan denken. Voeg jij graag wat extra’s toe aan je koffie, om het net wat zoeter of smaakvoller te maken? Dat is helemaal begrijpelijk! Suiker lijkt een voor de hand liggende keuze, maar wil je soms wellicht liever overslaan. Zeker als je veel koffie drinkt op een dag. Wat zijn de alternatieven?

Zoetje

Zoetjes zijn bekende vervangers voor suiker in de koffie. De smaak is – zoals de naam al doet vermoeden – alsnog lekker zoet. Er zitten zoetstoffen in zoetjes, die suiker vervangen. Een ideale manier om van je koffie te genieten, waarmee je de bittere smaak maskeert. Zoetjes kun je in iedere koffiesoort stoppen: qua smaak past het altijd. Denk aan zoetjes in Senseo, een bekende combinatie.

Vanille

Wil je een natuurlijke manier om je koffie zoeter te maken? Vanille werkt ook uitstekend. Je moet wel van de smaak houden: dit kan best intens zijn. Het is in ieder geval het uitproberen waard. Misschien moet je namelijk even aan de combinatie wennen, maar smaakt het je na verloop van tijd heerlijk. Je kunt wat pure vanillepoeder toevoegen aan je kop koffie. Gebruik niet te veel! Een andere optie? Voeg vanille-extract toe, dat er ook in druppelvorm te vinden is. Er zit alsnog suiker in vanille, maar je hebt er maar weinig voor nodig. Ook is het een idee om suikervrij vanille-extract te gebruiken.

Kokos

Het klinkt misschien vreemd, maar het is juist een goede combinatie: koffie met kokos! Kies hier dan ook zeker voor als je je kopje koffie een zomers tintje wilt geven. Je kunt kokosvlokken of geraspte kokos toevoegen aan je koffie. Gebruik zeker niet veel, want de smaak is al gauw overheersend.

Kardemom

Kardemom kent een zoete, warme ondertoon. Dit kan dus net dat beetje extra toevoegen aan koffie. De smaak bevalt niet iedereen, maar probeer het vooral een keertje.

Kaneel

Met name in de herfst en winter smaakt een vleugje kaneel bij de koffie hartstikke lekker. Voeg er een beetje aan toe. Je kunt poeder gebruiken: roer dit door de koffie. Of gebruik kaneelstokjes, die je even in het kopje koffie laat zitten. Wil je langer doen met zo’n kaneelstokje? Bewaar het stokje dan tussen je gemalen koffie of koffiebonen – zo kan het al wat smaak afgeven. Combineer kaneel trouwens ook zeker met kardemom, waar we het hierboven over hadden.

Cacao

Cacaopoeder is net iets minder zoet dan kaneel, maar voegt ook net wat flair toe aan een kop koffie. Eerder werd dit vaak gedaan bij cappuccino: op de laag melk werd cacao toegevoegd. Deze trend is wat overgewaaid, maar eigenlijk smaakt het alsnog heel lekker. Of je nu wel of geen cappuccino drinkt, dat maakt verder weinig uit. Ook cacao in combinatie met zwarte koffie is namelijk smaakvol. Kies voor ongezoete cacao om te voorkomen dat je suiker binnenkrijgt. En wist je dat cacao antioxidanten bevat? Een slimme keuze is het dus ook nog eens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *