Hoe richt je de keuken van een restaurant in?

Wanneer je erover nadenkt om een restaurant te beginnen komen er natuurlijk een hoop dingen op je af. Heb je al een pand? Heb je personeel? Hoe trek je klanten aan en laat je je restaurant opvallen? Daarnaast zijn er ook kleinere dingen die daarbij komen kijken, zoals een website en een menukaart. Bovendien is de keuken van een restaurant ook enorm belangrijk. Hier bereid je tenslotte het eten wat je verkoopt aan je gasten. Maar waar begin je en hoe richt je de keuken van je restaurant in?

Wat ga je bereiden en wat heb je nodig?

Allereerst is het belangrijk om te bedenken waarvoor je de keuken wilt gaan gebruiken. Begin je een lunchroom en ga je voornamelijk broodjes verkopen? Of focus je je juist meer op het diner? Elke keuken heeft namelijk een andere inrichting nodig die is aangepast op de ruimte en het concept. De ruimte is natuurlijk ook erg bepalend voor de keuken. Kan je alles uit de kast halen? Of moet je juist keuzes gaan maken omdat je niet zoveel plek hebt? Het is belangrijk dat je de keuken zo efficiënt mogelijk inricht. Nadat je hebt bepaald wat je concept is en wat je dus wilt gaan bereiden in je keuken, moet je bedenken welke apparatuur hierbij hoort. Wanneer je fastfood gerechten wilt verkopen, zoals burgers en friet, heb je natuurlijk eerder krachtige specifieke keukenapparatuur nodig. Dit is anders bij een a la carte restaurant, waarbij juist multifunctionele apparatuur meer op zijn plek is.

De ruimte

Wanneer je weet wat je nodig hebt, kun je dit gaan indelen. Wanneer je ruimte beperkt is zul je extra efficiënt met je ruimte om moeten gaan. Het is belangrijk om een goed ontwerp te maken met de juiste afmetingen. Houd hier ook rekening met bijvoorbeeld een goede afzuiginstallatie en andere belangrijke mankementen en gemeentelijke zaken. Verder kun je als je nog ruimte en budget over hebt, kiezen voor extra apparatuur, zoals een barkoelkast. Ideaal voor een cafe, maar ook zeker voor een restaurant waar een bar te vinden is. Een barkoelkast is natuurlijk functioneel, maar dit ziet er natuurlijk ook mooi uit. Je kunt kiezen voor verschillende modellen en design. Er is dus genoeg keus wat betreft horeca apparatuur.

Waar moet een keuken aan voldoen?

Dit is natuurlijk anders dan een keuken bij je thuis. Je kook tenslotte eten voor je gasten. Hierdoor zitten er een aantal hygiëne eisen verbonden aan een keuken voor in de horeca. De keuken moet namelijk gemaakt zijn van materialen die je goed kunt reinigen. Hierdoor wordt er vaak gekozen voor roestvrijstalen materialen. Verder moet de vloed van ondoordringbaar materiaal zijn, zodat er geen schimmel of andere viezigheid kan ontstaan. Daarnaast moet er ook genoeg apparatuur zijn, zoals koelkasten en vriezers, om het voedsel op de juiste temperaturen te bewaren. Tot slot, moeten de werknemers hygiënisch kunnen werken, waardoor er een plek moet zijn om je handen te wassen en te desinfecteren, er een ventilatie en sanitaire voorzieningen aanwezig moeten zijn.

Ook interessant: Brisket

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *